GS 2024 FUTBOL YAZ KAMPI
GS 2024 FUTBOL EĞİTİM VE SEÇME YAZ KAMPI YALOVA'DA 2024-2025 Futbol okulu Kayıtlarımız Devam Ediyor
Bursa Galatasaray Futbol Kayıtlarımız Devam Ediyor... 2024-2025 Voleybol Kayıtlarımız Devam Ediyor
Deneyimli Eğitimci Antrenörler Eşliğinde Voleybol Eğitimi... 2023-2024 YIL BOYU VOLEYBOL PROGRAMI Gs Bursa 2024-2025 Futbol Okulu
GS Bursa 2024 -2025 kış Futbol Okulu kayıtlarımız devam ediyor İyi Antrenörlük
İyi Antrenörlük Çocuklarda Özgüven Çocuklarda Özgüven |
Ekleme Tarihi : 09-Ocak-2012 - Pazartesi - 00:10:50 |
FUTBOLDA TEKNİK VE TEKNİK ANTRENMAN UYGULAMALARI
Genel anlamda teknik:
- Spor dallarına ait oyunların içerisinde yapılan hareket ve davranışlardır.
- Belirlenmiş hedefe yönelik, amaca uygun hareket akışı ile Uygulanan, kurallara uygun bir oyun davranışı sağlayan, oyuna ait tipik hareket becerileridir.
- Çeşitli spor branşlarına ait hareketleri, sistemli bir şekilde ve az enerji harcayarak yapabilme yeteneğidir.
Futbol Tekniği;
- Futbolu oluşturan hareket ve davranışların oyun kuralları çerçevesinde ve her türlü müsabaka koşullarında hatasız, zamanında ve amaca uygun olarak yapılmasıdır.
- Bireysel olarak top kullanma, üstlenilen göreve göre hareket etme ve takım içindeki oyun tarzına uygun şekilde yapılan davranış biçimidir.
- Futbol müsabakası içinde en güç durumlarda bile topa sahip olmak ve topu en uygun ve başarılı bir şekilde kullanabilmektir.
- Futboldaki bütün oyunsal uğraşıda topun ve vücudun, hükmedilerek kullanılmasıdır.
- Futbolda topa sahip olan oyuncunun engelleyici müsabaka koşullarına rağmen topu, rakip kale yolunda güven altına alabilme becerisidir.
- Futbolda teknik, en zorlu maç koşulları altında topa sahip olmak ve korumak için, hareket becerileri ve pozisyon olanakları ile donanarak oyuna hazır hale gelinmesini ifade eder.
Futbolda tekniğin temel amacı, oyun içerisinde futbolcunun, bulunduğu an ve durumu en iyi şekilde kendi lehine çevirmek için toplu veya topsuz olarak futbola uygun davranış gösterebilmesidir. Yine tekniğin amacı, futbolcunun zayıf yönünü güçlendirmek, gelişmiş yönünü de mükemmelleştirmektir. Böylece müsabakalar sırasında karmaşık müsabaka problemlerini çözümlemek, dolayısıyla verimi arttırmak ve üstün bir performansa ulaşmak mümkün olur.
Futbol tekniğinin temelini hareket oluşturur. Futbolcunun hareketleri sporun zorlamalarına ne kadar uygunsa ve futbolcu bu hareketi ne kadar ustaca yapıyorsa, tekniği o kadar yüksek demektir. Bu yüksek teknik, ancak antrenmanla kazanılır. Futbolcunun özel yetenekleri özel antrenmanlarla geliştirilmezse, o futbolcu sıradan bir futbolcu olmanın üstüne çıkamaz.
Teknik, futbolun diğer üç performans unsuru olan taktik, kondisyon ve psikolojik faktörlerle sıkı bir ilişki içerisindedir. İyi bir teknik, oyun içerisinde taktik uygulamaların daha iyi bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Yine yüksek bir teknik, fazla enerji harcamadan, hareketlerimizi ekonomik olarak uygulamada ve sonuca gitmede etkin bir rol oynar.
Günümüz futbolu hızlı bir tempoda oynanmaktadır. Futbolcular teknik yeteneklerini en yüksek hızda ve rakip kale önündeki alanlardan başlamak üzere sahanın hemen her yerinde ve sıkı markaj altında iken
uygulamak durumundadır. Bu sebeple futbolcu, oyun içerisinde her pozisyonda topu kontrol edebilmeli, isabetli paslar verebilmeli, topu iyi takip ederek saklamalı, hareket halinde iken etkili şut atabilmelidir. Ayrıca futbolcu, topsuz oyun içinde de doğru zamanda ve doğru yerde olmak için, sürekli olarak ve aktif şekilde oyuna kendini vermelidir. Yani futbolcu için dinamik teknik büyük önem taşımaktadır.
Takım antrenmanlarında, teknik öğretime ve yine, teknik yönden performans düzeyinin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi için yapılan teknik çalışmalara da ayrı bir önem verilmelidir. Teknik çalışmalar, taktik, kondisyon ve psikolojik faktörlerle bağlantılı bir şekilde yönlendirilirken müsabaka şartlarına uygun şekilde verilmelidir. Çünkü, bir futbol takımının oyun seviyesi büyük oranda oyuncuların teknik becerilerine bağlıdır.
FUTBOLDA TEKNİĞİN EĞİTİMİ - ÖĞRETİMİ VE ANTRENMANI
Genel anlamda teknik antrenman, doğa yasaları ve bütün araç ve kuvvetler göz önünde bulundurularak, belirlenmiş hedefe doğru teknik yöntemlerin yaratıcı ve aktarıcı bir şekilde düzenlenmesidir.
Futbolda teknik antrenman ise, futbolu oluşturan hareket ve davranışların kazanılması, düzeltilmesi, sağlamlaştırılması – otomatikleştirilmesi ve futbola özgü spesifikleştirilmesi için yapılan ve genel antrenman bilimi kuralları çerçevesinde şekillenen organize çalışmalardır.
Sportif tekniğin gelişimi öğrenme dönemleri Teknik eğitim süresince metodik ölçütler Motor öğrenim sürecinin nörofizyolojik akışı;
1. Dönem
Amaç, harekete uyum sağlama. Hareketin ilk tanıtımının bütünüyle temel becerilerle ve ön araştırmalarla öğretilmesine başlama. Optik, akustik, sözel ve kinestetik algılamalar, ilk uyarı alanını oluşturur. Düşünce olarak hareketin tanıtımı, beyinde hareket modelinin oluşmasını sağlar.
2. Dönem
Kaba koordinasyon dönemi: Hareketin temel yapısı akış süreci içerisinde şekillenir. Hareket bütünlüğü kazanılır. Fakat biraz kısaltılmış, daraltılmış şekilde her dönemin özellikleri ayrıntılara girmeden öğretilir. Bu dönemde amaç, hareket akışının bütün olarak öğretilmesidir. Beyin kabuğunda engelleme sürecine karşı, uyaran sürecinin canlandırılması başlar. Bu dönemde çalışan organlara ait kasların ekonomik olmayan ve kontrolsüz uyarımları ortaya çıkar.
3. Dönem: Hassas koordinasyon dönemi: Hareketin her dönemi kinematik ve dinamik yapısı ile şekillenir. Hareket, bütünlüğü içinde bilinçli olarak yapılır. Hareket çatısı kaba şekilde ve bütünüyle öğrenilmiştir. Tekniğin her aşamasının birbirine bağlantısı sağlanır. Öğrenme koşulları, oldukça standart hale gelmiştir. Öğrenme amacı, kavrama ve öğrenme olayını bilinçli olarak yapar ve hassas koordinasyon sağlar. Hassas koordinasyon da bilinçli hareket yapmak demektir. Konsantre olma dönemi MSS ve organların amaca uygun olarak uyarılması, frenlenmesi, konsantre olması. Rahatsız edici faktörlere karşı hassastır ve hassas hareket akışı, büyük ölçüde optik(görsel) kontrol sisteminin etkisi altına geçmiştir.
4. Dönem
Tekniğin pekiştirilmesi ve istikrarlı hale gelmesi. Hareketin akışı dış ve iç ortamlardan kaynaklanan etkilere rağmen bilinçli ve doğru hareket etme özelliğini korur. İstikrarlı bir hareket akışı ancak değişik durumlarda ve değişik müsabaka koşullarında yapılarak gerçekleştirilir. Her duruma göre uyum yeteneği sağlamak pedagojik amaçtır. Yüksek bir hareket duyarlılığının ve algılanmasının eğitimi de önemlidir. Sinir sisteminde uyarma ve frenleme süreçleri, dikkat etmeksizin bilinçli olmayan tekrarla otomatikleştirilir. Böylece dikkat, çevresel faktörlere yönelerek hareket koordinasyonu istikrarlı(stabil) hale getirilebilir.
Futbolda teknik, santral sinir sisteminin bir ürünüdür. Futbolcu topa, eller ve kollar hariç (kalecinin ve oyuncuların bazı oyun kuralları dışında) vücudun her yeriyle temas ederek, onu amaca uygun şekilde kullanır. Bir hareketin kazanılması ve mükemmelleştirilmesinin temelinde tekrarlama olgusu yatmaktadır. Bir hareketin kazanılması önce zihinsel olarak başlar. Bu zihinsel başlangıç, bilinçli ya da bilinçsiz olabilir. Zihinsel olarak başlayan öğrenme sonucu beynimiz, hareketin bir şablonunu hazırlar. Bu şekilde hareketi öğrenmek kolaylaşır. Bunun yanında herhangi bir hareketi başkasının bize anlatmasıyla da öğrenebiliriz. Sonuçta, bu öğrendiğimiz hareketleri bol tekrarla iyice özümsedikten sonra kullanmaya başlarız. Hareketleri otomatize hale getirdiğimizde teknikleri en verimli şekilde kullanırız.
Futbolda teknik eğitime mümkün olduğunca erken başlamak gerekir. Çünkü futbolda tekniğin öğrenilmesi için en verimli çağ, çocukluk ve gençliğe geçişin ilk yıllarını kapsayan yaşlardır. Onun için futbolda teknik öğretim için en ideal yaşlar, farklı gelişim özelliklerinden dolayı 9 – 14 yaş olup, en ideali 10 – 12 yaş grubudur. Bu yaşlardan sonra ergenlik döneminin şartları öğretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Ergenlik döneminin bitişinden sonra ise tekniği öğrenmekten çok, mevcut teknik kaliteyi arttırmak için çalışmalar yapılabilir.
Teknik eğitimin üst düzeyde, futbolcunun daha çok zayıf olan tarafını geliştirmeye uygun şekilde programlanması gerekir. Teknik antrenman programlarını:
a) Salt teknik eğitim,
b) Basit ve bileşik hareketlerin teknik eğitimi,
c) Müsabaka şartlarına uygun ve küçük oyunlara dayalı teknik eğitim şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca teknik antrenman programlarını öğretim dönemlerini göz önünde bulundurarak da sıralamaya özen göstermeliyiz. Böylece tekniğin öğretilmesi, pekiştirilmesi, eksikliklerin daha çabuk fark edilmesi ve telafisi için de zaman kazanabilir ve öğretim sürecini en iyi şekilde kullanabiliriz.
Salt teknik eğitim, genelde temel eğitimde kullanılmakta olup, ilk gözlem hataların düzeltilmesi ve telafi edilmesi açısından önem taşımaktadır. Basit ve bileşik hareketlerin teknik eğitimi ile müsabaka şartlarına dayalı teknik eğitim maç şartlarında dinamik tekniği sağlaması açısından büyük önem taşımakla birlikte, daha çok üst düzey teknik çalışmalarında kullanılır.
Futbol, çoğu spor branşlarına göre daha fazla beceri isteyen bir oyun sporudur. Onun için bugünün tekniğinde, salt teknik öğretim hariç, çalışmaları oyun durumunda uygulamaya çalışmalıyız. Yine taktik çalışmaların alt yapısı olarak kabul edildiği için tekniğin, organizeli, bol tekrarlı ve bıkmadan, usanmadan yapılarak mükemmel hale getirilmesi gerekir.
Teknik antrenmanların düzenlenmesi ve teknik becerilerin öğretiminde dikkat edilecek noktaları şu şekilde sıralayabiliriz (Tekniğin Genel ve Özel Prensipleri):
1. Teknik eğitime mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Özel becerilerin geliştirilip düzgün hale getirilmesi için her yaş ve verim sınıfında bu eğitime devam edilmelidir.
2. Teknik eğitim, organizmanın yorgun olmadığı zamanlarda yapılmalıdır.
3. Çalışmalara iyi bir ısınmadan sonra geçilmelidir.
4. Özellikle öğrenmenin başlangıcında, hareketlerin doğru bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir. Çünkü hareket, oyuncuya yanlış öğretilmişse bunu düzeltmek çok zor olacaktır. Onun için doğru öğretimin yanında hatalar da zamanında tespit edilmeli ve hemen düzeltilmelidir. Hata grup içinde ortak yapılıyorsa toptan düzeltilmeli, değilse kırıcı olmadan tek tek düzeltme yoluna gidilmelidir.
5. Futbolcu bireysel tekniğini kusursuz yapana kadar serbest bırakılmalıdır.
6. Çok yönlü hareket, tecrübe ve beceri elde edebilmek için oyuncuların yaratıcı güçlerini kullanabilmelerine fırsat verilmelidir.
7. Hareketler, çok tekrar edilerek otomatik hale getirilmelidir.
8. Çalışmaların zorluk derecesi yaş, cinsiyet, güç düzeyi ve futbolcunun o anki teknik kapasiteleri dikkate alınarak kademe kademe arttırılmalıdır. Basitten zora, yalından karmaşığa doğru bir yol izlenmelidir.
Burada şu özellik çok önemlidir; çocukların ve gençlerin teknik antrenmanları büyüklerin hafifletilmiş antrenmanı değildir.
9. Teknikleri öğretirken oyunculara yüklenilmemelidir. Nabız dakikada 150 –160’ın üzerine çıkmamalıdır.
10. Çalışmalarda teknik hareketlerin temposu uygulanan kuvvet ve çevre şartlarına uygun olmalı, ayrıca harekete iyi konsantre olmalıdır.
11. Teknik çalışmalarda sinir sistemi çabuk yorulacağından dinlenmelere de yeterince yer verilmelidir.
12. Teknik çalışmalar bir antrenman biriminde, ısınmanın hemen peşinden yapılmalıdır. Toplam teknik çalışma süresi yoğunluğu 25 – 30 dakikayı pek geçmemelidir.
13. Futbolcunun her iki ayağı da kullandırılmalıdır.
14. Tekniğin teorisi de futbolcuya verilmeli, futbolcu tekniği sözlü olarak ta ifade edebilmelidir.
15. Salt teknik eğitimden hemen sonra müsabaka şartlarına uygun oyun formunda çalışmalar organize edilmelidir. Teknik hareketler, taktiksel hareketlerle bağlantılı bir şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır.
16. Teknik antrenmanlar, gelişim antrenmanları (13 –17 yaş ) döneminde, antrenmanların en az %50– 60’lık bölümünü kapsamalıdır.
17. Tekniklerin, müsabaka ortamında öğretilmesi aşamasından itibaren, birlik ve beraberlik içerisinde ve oyun kuralları çerçevesinde, "fair – play" (centilmenlik) anlayışına dikkat edilerek uygulanması gerekliliği, futbolcuya ısrarla aşılanmalıdır.
Futbolda teknik olarak gelişmenin temelini “TEKRAR” oluşturur. Tekniğin ön koşullarını ise, bedensel uygunluk(motorsal) ve koordinatif özelliklere sahip olma, rakibin yarattığı stresin aşılması ve takım arkadaşlarının çok yönlü ve uyumlu hareketleri oluşturur. Diğer yandan hareket ve pozisyon becerilerinin kazanılması ve mükemmelleştirilmesi; pozisyonu öğrenerek kullanmaya ve hareketlerin farklılaştırılmasına bağlıdır.
Tekniğin pratikteki gelişimi;
a) Temel pozisyon (rakipsiz),
b) Pasif halde bulunan rakiple yapılan geliştirilmiş pozisyon,
c) Aktif halde bulunan rakiple yapılan geliştirilmiş pozisyon yardımı ile gerçekleşir.
Tablo-3: Pozisyonlara bağlı olarak, yapılacak olan ve tekniğin pratikte geliştirilmesini sağlayan ve maddeler halinde saydığımız bu egzersiz sıralamasını şu şekilde şema olarak gösterebiliriz:
Her futbolcunun kendine özgü bir stili olduğundan, teknik çalışma, buna bağlı olarak dikkat, pozisyon tahmini ve karar verme koşullarını içerir. Bu konulara uygun çalışmalarla teknik seviyede ilerlemeler görülür, devamlı antrenmanlarla da tekniğin pekiştirilmesi sağlanır. Teknikte ustalık, oyuncuya değişik durumlarda topu kullanmak, baskı altında iken topu kaybetmemek, değişik pozisyonlara çabuk uyum sağlamak gibi avantajlar sağlar. Bu günün futbolunda oyun tempoları hızlandıkça, teknik kaliteleri yüksek olan futbolcular, kendilerini daha fazla göstermek imkanına sahip olacaklardır.
Futbol tekniği öğretilirken ve antrenmanlarda uygulatılırken, yararlanılan bir çok eğitim – öğretim yöntemlerinin yanında, daha çok şu üç yöntemden de yararlanılır:
1. Egzersiz yöntemi (Tümevarım),
2. Oyun yöntemi (Tümdengelim),
3. Karışık (Miks) yöntemi,
1. Tümevarım(indüktive) yöntemi, zor ve karmaşık tekniklerin öğretiminde öncelik kazanır. Hareket kolaydan zora doğru, basamak şeklinde ve bütüne erişecek tarzda öğretilir. (Hareketin fonksiyonel parçaları ayrı ayrı çalışılır). Bu yönteme tümdengelim yönteminin uygulanmadığı, ayrıntıların çok iyi öğrenilmesinin gerekli olduğu durumlarda, koordinasyon sıkıntısı çekildiği anlarda ve yeterli zaman varsa baş vurulur.
Futbola yeni başlayanlarda (salt teknik eğitimde) egzersiz (tümevarım) yönteminden yararlanılır. Bu yöntem;
a) Basit alıştırmalı egzersiz yöntemi,
b) Kompleks(karmaşık) alıştırmalı egzersiz yöntemi olarak ikiye ayrılır.
Egzersiz yönteminde, teknik araştırmalara önce basit alıştırmalar şeklinde başlanmalı, daha sonra kompleks alıştırmalara geçilmelidir. Günümüzde de sıkça kullanılan bu yöntemde, oyunun tüm ayrıntılarını antrenmanlarda uygulamak, daha iyi öğrenmeyi ve pekiştirmeyi sağlamaktadır. Yine kompleks alıştırmalı egzersiz yöntemi, aynı zamanda taktik uygulamalara daha kolay ve rahat geçmeyi sağlayacaktır. Böylece teknik ve taktik faktörlerin birbirine bağlanması daha iyi bir şekilde gerçekleştirilecektir.
a) Basit alıştırmalı egzersiz yönteminde kullanılabilecek alıştırma örnekleri:
• Topu hissetme, topla bütünleşme alıştırmaları; top saydırma, slalom koşusu, tek – çift ayakla veya ayağın değişik yerleriyle top sürme, belirli işaretli daireler üzerinde koşma vb.,
• 4 - 6 oyunculu gruplarla, dururken veya koşarken yapılan alıştırmalar,
• Şut duvarına çeşitli mesafelerden pas ve şut atma alıştırmaları,
• Sarkaç topa kafa vuruşu alıştırmaları,
• Dönüşlü olarak, oyuncuların veya grubun arkasına sarkarak yapılan stafet koşulu alıştırmalar,
• Gösterilen belirli alan içerisinde ikili – üçlü gruplar halinde çeşitli koşma alıştırmaları(basitten zora doğru),
• Durarak yapılan alıştırmalar(günümüzde daha az kullanılıyor),
• Koşarken yapılan çeşitli alıştırmalar,
• Rakipli basit alıştırmalar(pasif, yarı aktif ve tam aktif halde ve az sayıda, 1:1, 2:1, 2:2 oyuncuyla oynanan oyun).
b) Kompleks alıştırmalı egzersiz yönteminde kullanılabilecek alıştırma örnekleri:
• Bir hücum, bir orta saha oyuncusu orta sahadan açıklara doğru bir veya iki pasif halde bulunan savunma oyuncusuna karşı oynar (2:1 veya 2:2 oyuncuyla oynanan oyun).
• En son kanattan orta yapılarak kaleye gol vuruşu ile hücum kapatılır.
• Kanattan bir oyuncu hücum oyuncusuna orta yapar. Hücum oyuncusu da orta sahadan gelen diğer bir oyucuya topu indirir. Orta saha oyuncusu da gol vuruşu ile hücumu kapatır. Burada bir veya iki pasif halde bulunan savunma oyuncusu kullanılabilir.
• Yukarıda belirtilen alıştırmalar yarı aktif savunma ile ve belirli kurallar getirilerek (stop, pas, yerden oyun, havadan oyun, vs.)uygulanır. Oyun şartları, basitten zora doğru götürülerek saha büyütülüp küçültülerek, gruplar yer değiştirerek merkeze veya dışa gidilmek suretiyle değişik yöntemlerden yararlanarak uygulanır.
2. Tümdengelim (dedüktive) yönteminde hareket bir bütün olarak öğretilir. Bu yöntemle eğer sporcunun kapasitesi öğretilmek istenen tekniklere yeterli ise daha hızlı bir öğrenme ve gelişme sağlanır. Bütünün öğretimi ile ilgili çalışmaların sonunda, başarılı bulunmayan ya da daha çalışılması gereken bölümler varsa bunlar ayrılır ve her parça ayrı ayrı öğretilir. Basit hareketlerin öğretiminde daha çok bu yöntem tercih edilir.
Futbolda oyun, tümdengelim yönteminde, uygulanan kısa ve basit oyun formlarından, kompleks ve uzun oyun formlarına doğru bir yol takip edilir.
Tümdengelim oyun yönteminde kullanılabilecek alıştırma ve oyun örnekleri:
a) Serbest alanda kalesiz oyunlar:
• Değişik kurallar konularak ve görevlendirmeler yapılarak 1 : 1' den 8 : 8’e kadar değişen oyuncu sayıları ile ve sınırlı alanda oynanan parti oyunları; topu kendi takımında tutma, numaralandırılmış oyuncular arasında sıra ile paslaşma, duvar pası içerikli kombinasyonlar, kontrol paslı oyunlar, sağ – sol ayakla oynama, top sürdükten sonra pas atma, vs.
• 2 : 1, 3 : 1, 4 : 2, 5 : 2, 6 : 2 oyuncularla oynanan top kapma oyunları;
• Çoğunluğun azınlığa karşı 6 : 4, 7 : 5 oyuncularla oynadığı oyunlar.
b) Kale, çizgi veya farklı işaretler üzerinde oynanan oyunlar:
• Gol vuruşu oyunları, gol vuruşu yarışması. Kaleye 10 – 20 m. uzaklıkta 2 veya 4 oyuncu kullanılarak uygulanır.
• 2, 4 veya 6 minyatür kale üzerine 1 : 1’den 8 : 8’e kadar değişen sayıda oyuncularla oynanan oyunlar.
• Aynı sayıdaki oyuncuların, rakip kale çizgisini driplingle geçerek gol atmaya dayalı olarak oynadığı oyunlar.
• 4 : 4 + 1, 5 : 5 + 1, 4 : 4 + 2 vs. oyuncuyla oynanan pasörlü oyunlar,
• Futbol tenisi oyunu. Oyun alanı ve filenin yüksekliği, zorluk derecesine göre düzenlenir. Kurallar değiştirilir.
3. Karışık (miks - karma) yöntemi, gelişim ve müsabaka antrenmanları döneminde yapılan teknik çalışmalarda kullanılır. Her iki yöntemin (tümevarım ve tümdengelim) karışık olarak birlikte kullanılmasına dayalı bir yöntemdir.
Futbolda karışık (miks) yöntemi kullanılarak tekniğin müsabaka şartlarında geliştirilmesi ve pekiştirilmesi daha iyi sağlanabilir. Bunun yanında teknik, taktik ve kondisyon bir arada birlikte çalışılabilir. Antrenör veya öğretmen, bu yöntemi kullanırken çeşitli oyun, müsabaka ve antrenman formlarını kullanarak, uygulamaların çeşitliliğini arttırmalıdır. Böylece yöntemin kullanılabilirliği daha iyi bir şekilde gerçekleşir.
Futbol oyun kurallarının öğretilmesi, düzeltilmesi ve pekiştirilmesinde daha çok karışık(miks) yönteminden yararlanabiliriz. Yine geliştirilmek istenen faktörler birden fazla ise daha çok bu yöntemden yararlanılarak çalışmalar kompleks olarak gerçekleştirilir.
Karışık (miks) yöntemi, gelişmiş sporcularda (gelişim antrenmanları dönemi) kullanılabileceği gibi daha çok performansı iyi(elit) sporcularda kullanılır. Bu yöntemle, devamlı tekrarlanan oyun pozisyonları oyuncuların oyun anlayışlarını geliştirmelerini sağlar ve öğrendikleri tekniklerin amaca en uygun olanını seçmelerine yardımcı olur. Ayrıca oyunculardan belirli taktik pozisyonlar içerisinde çeşitli teknik cevaplar vermeleri sağlanır. Yani hareket katı olarak verilmez, oyuncunun alternatifler yaratarak, yaratıcılık özelliği de geliştirilir.
Karışık (miks - karma) yönteminde kullanılabilecek alıştırma örnekleri:
• Sınırlı alan içerisinde joker ile 6 – 8 oyuncunun devamlı hareket halinde iken belirli kurallar çerçevesinde, duvar pası, top değiştirme vs. yapması.
• Bir kale üzerine, bir tarafın fazla olduğu 6:4, 4:6; 7:5, 5:7 vs. takımlar ile oynanan oyunlar.
• Tam saha kullanarak 7:7’den 11:11’e kadar oyuncu sayıları ile, sadece açıklardan oynayarak, ceza sahası dışından şut atarak vb. oynanan şartlı oyunlar.
Döviz |
Alış | Satış |
Takımlar | O | G | B | M | Av | P |
1.GALATASARAY A.Ş. | 12 | 11 | 1 | 0 | 22 | 34 |
2.FENERBAHÇE A.Ş. | 12 | 9 | 2 | 1 | 22 | 29 |
3.REEDER SAMSUNSPOR | 12 | 8 | 1 | 3 | 11 | 25 |
4.İKAS EYÜPSPOR | 13 | 6 | 4 | 3 | 6 | 22 |
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. | 11 | 6 | 3 | 2 | 9 | 21 |
6.GÖZTEPE A.Ş. | 11 | 5 | 3 | 3 | 6 | 18 |
7.NET GLOBAL SİVASSPOR | 12 | 5 | 2 | 5 | -3 | 17 |
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 12 | 4 | 4 | 4 | 0 | 16 |
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 12 | 5 | 1 | 6 | -8 | 16 |
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 12 | 4 | 3 | 5 | 0 | 15 |
11.KASIMPAŞA A.Ş. | 12 | 3 | 5 | 4 | -3 | 14 |
12.TÜMOSAN KONYASPOR | 12 | 4 | 2 | 6 | -6 | 14 |
13.ONVO ANTALYASPOR | 12 | 4 | 2 | 6 | -9 | 14 |
14.TRABZONSPOR A.Ş. | 11 | 2 | 6 | 3 | -2 | 12 |
15.BELLONA KAYSERİSPOR | 12 | 2 | 6 | 4 | -9 | 12 |
16.SİPAY BODRUM FK | 13 | 3 | 2 | 8 | -7 | 11 |
17.CORENDON ALANYASPOR | 11 | 2 | 4 | 5 | -5 | 10 |
18.ATAKAŞ HATAYSPOR | 11 | 1 | 3 | 7 | -8 | 6 |
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 11 | 0 | 2 | 9 | -16 | 2 |